Egészítse ki a szöveget a hiányzó szavakkal!/Complete the text with the missing words

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!

IPOLYTARNÓC

A Karancs-Medves vidék természeti kincsei az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen találhatók, szlovák határnál.
A különleges története 1836-ban kezdődött Kubinyi Ferenc vizsgálataival, amikor 100 méter hosszú, 3 méter átmérőjű megkövesedett fenyő-féle kibukkant a Borókás-patak vízmosásából. Azóta geológusok kutattak a környéken, így sikerült a 23 millió évvel ezelőtti ősvilág leleteit a elé tárni.
Amíg Pompejiben egy egész várost temetett be a lávatenger, itt 24 millió éves állatokat és őrzött meg. Az óriás ősfenyő néhány megkövesedett darabját itt park egyik pincéjében őrzik.
A park geológusai hihetetlen időutazásra hívják a vendégeket. 20-24 millió cápafogak és rája maradványok mutatják, hogy az egykorvolt Pannon-tenger mélyén, óriási ragadozók járunk. A víz visszahúzódása után a partvidéki folyómedernél ősvilági állatok (11 gerinces faj) több, háromezer lábnyomát azonosították. Fedett kiállítóterekben csodálhatjuk meg az ős-orrszarvú, a félelmetes medvekutya, a kardfogú nagymacska, a madarak és az őzfélék lábnyomát, a növények lenyomatát, amit az egykori vulkánkitörés betemetett s így megőrzött utókor számára.