Aggtelek

Posted on

 

Feladat:/Task: Egészítse ki a szöveget a hiányzó szavakkal!/Complete the text with the missing words.

koncertek, hónap, gyógyítására, fekszik, hosszú, méter, után, területen

 

AGGTELEK

A Nemzeti Park területe 6 kistájhoz tartozik. Ezen a viszonylag kis a. …………… a karsztfejlődés szinte valamennyi mérsékelt övi Aggtelekmegjelenési formája megtalálható. A terület éghajlata nedves kontinentális, b. ……………… nyárral és a Kárpátok közelsége miatt erős hegyvidéki hatással. Ez a térség hazánk egyik leghidegebb tájegysége. Az évi középhőmérséklet 9,1 ºC. Legcsapadékosabb c. ………… a június, a legszárazabb a március. A karszt legnagyobb hozamú vízfolyása a Jósva-patak, amely Jósvafő közelében ered. A karsztforrások vízhozama a csapadékviszonyoktól függően igen eltérő és változó. A környék természetes tavai kis területűek és csak néhány d. ……………….. mélyek. Hosszú és intenzív csapadékhullás e.………………… , vagy hóolvadáskor agyagos, sík területen a víznyelőkben időszakos tavak alakulnak ki.

A karsztvidék és egyben Magyarország leghosszabb barlangja a Baradla-barlang, melynek összhosszúsága az oldalágakkal együtt 25,5 km. Ennek egy 5,6 km-es szakasza Szlovákia területén f. ……………….. és Domica néven ismert, kb. 19 km-es szakasza található Magyarországon.
Ugyancsak látogatható a légúti megbetegedésben szenvedők g. ……………… alkalmas Béke-barlang.
A Baradla-barlang kiváló akusztikájú, kivételes szépségű Hangversenytermében rendezett komoly- és könnyűzenei barlang h.…………….. különleges élményt nyújtanak a látogatóknak.

Megoldás:/Solution:

a. területen, b. hosszú, c. hónap, d. méter, e. után, f. fekszik, g. gyógyítására, h. koncertek

One thought on “Aggtelek

Comments are closed.