Tokaji borvidék

Posted on

 

Feladat:/Task: Válaszoljon a kérdésekre maximum 6 szóban!/ Answer the questions in maximum 6 words.

 

TOKAJI BORVIDÉK

Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke. Bár a szőlő és borkultúrának évezredes hagyományai Tokaji borvidékvannak a térségben, világhírre azonban csak a XVII. században emelkedett, amikor ismertté vált a borvidék különlegessége a Tokaji aszú.

Az első írásos emlékekben is fellelhető aszút 1650-ben készítette Szepsi Lackó Máté. Ebben az időszakban a nemesi családok voltak a borvidék és pincéinek legfontosabb tulajdonosai.

A hírnév növekedésével egyre több helyre jutott el a bor. A Tokaji aszú XIV. Lajos udvarában kapta “a borok királya a királyok bora” kitüntető címet, de emellett a cári udvar, a lengyel nemesség is szívesen vásárolta. Klímája szubkontinentális jellegű. Tokaj-hegyalja őszi időjárása sajátos, s ez teszi e vidéket páratlan értékűvé. Az érés során gyakran beköszöntő egy hetes, kissé csapadékosabb, párásabb időt többnyire enyhe, napfényes, derűs száraz időszak váltja fel. Talaja nagyon változatos. A domborzat fontos alakítója a borok minőségének.

A borvidék öt zónára osztható, amelyek klimatikus, talaj és domborzati sajátosságaik alapján is elkülönülnek. A borvidék fő fajtája a Furmint és a Hárslevelű. Rajtuk kívül ajánlott fajták még a Sárga muskotály és a Zéta (korábban Oremus), más fajta nem termeszthető.

Kérdések:/Questions:

1. Mikor emelkedett világhírre a Tokaji borvidék? ……………………………….

2. Ki készítette az első Tokaji aszút? ……………………………………………..

3. Hová jutott el a bor? ……………………………………………………………

4. Hány zónára osztható a borvidék? ……………………………………………..

5. Mi a borvidék fő fajtája? ……………………………………………………….

Megoldás:/Solution:

1. a XII. században

2. Szepsi Laczkó Máté

3. XIV. Lajoshoz, cári udvarba, lengyel nemességhez

4. öt

5. Furmint, Hárslevelű