Turul Emlékmű

Posted on

 

Feladat:/Task: Egészítse ki a szöveget a megadott szavakkal!/ Complete the text with the words given.

magyar, város, legnagyobb, méter, készítette, áll, 1896-ban, melletti

 

TURUL EMLÉKMŰ

Európa legnagyobb bronzmadara. Kiterjesztett szárnya 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 a. …………. hosszú. A szobor Árpád Turul emlékműhonfoglaló magyarjainak a bánhidai síkon 907-ben Szvatopluk morva fejedelem felett aratott győzelmére emlékeztet.

A Millenniumi ünnepségek idején, b. ………………. több kiemelt jelentőségű emlékmű épült a történelmi Magyarországon a honfoglalás és államalapítás tiszteletére: például a pannonhalmi apátság c. …………….. emlékmű, az ópusztaszeri műemlék együttes, a fővárosi Hősök terének emlékoszlopai és a bánhidai Turul-emlékmű.

Az alkotás mára Tatabánya meghatározó jelképévé vált. A d. …………. címerében is szerepel. Környékét, a Turul park erdőt, mint védett területet, azóta rendbe tették.

A szobor gúla talapzaton e. ………………… . Európa egyik f. ……………… madárszobra. Karmai közt kardot tart, fején aranyozott, g. ………………. szent korona, talapzatán feliratos tábla található.

Alkotója Donáth Gyula, aki a budapesti Várnegyedben, a királyi palota északkeleti végénél található 6 m magas turul-szobrot is h. ……………… 1905-ben.

Megoldás:/Solution:

a. méter

b. 1896-ban

c. melletti

d. város

e. áll

f. legnagyobb

g. magyar

h. készítette