Esterházy Kastély

Posted on

 

Feladat:/Task: Válaszoljon a kérdésekre maximum 6 szóban!/Answer the questions in maximum 6 words.

 

ESTERHÁZY KASTÉLY

Az Esterházy kastély Magyarország harmadik legjelentősebb épülete. Ezt a barokk kastélyt, vagy, ahogy sokan említik a “magyar Esterházy kastélyVersailles”-t Esterházy Miklós építette 1763-66 között. Esterházy József 20 szobás vadászlakját Miklós herceg, alakította át és tette a hercegi család legkedveltebb tartózkodási helyévé. A birtokos halálával kiemelt szerepét elvesztette, pusztulását a II. Világháború teljesítette be.

A kastély külső homlokzatán a barokk minden díszítő eleme megtalálható. Lenyűgöző a szimmetria, a középről induló díszlépcső, mely az emeleti Zeneterembe és Díszterembe vezet. A pompát amúgy is kedvelő Miklós udvarát a fényűzés jellemezte. A 126 szoba pazar berendezése mindenkit ámulatba ejtett. Udvarát a művelődés egyik központjává emelte. Joseph Haydn, a kor kiemelkedő zenei mestere, 30 évig állt a család szolgálatában. Az opera előadásokat nem egyszer az uralkodó család jelenlétében tartották. Haydn számos remekművét itt komponálta.

A kastély 348 képből álló híres képtára az Országos Képtár alapját képezi. Haydn egykori lakóhelyén, a Muzsika Házban a Fertődi Állandó Helytörténeti Kiállítás látható.

Kérdések:/Questions:

1. Mikor építtette Esterházy Miklós a kastélyt? ………………………………………

2. Mi jellemezte Esterházy Miklós udvarát? ………………………………………….

3. Hány szoba található a kastélyban? ………………………………………………..

4. Hány évig állt Joseph Haydn a család szolgálatában? ……………………………..

5. Hol volt Haydn egykori lakóhelye? ………………………………………………..

Megoldás:/Solution:

1. 1763-66 között

2. fényűzés

3. 126

4. 30 évig

5. a Muzsika Házában