Facebook

Festetics kastély

 

Feladat:/Task: Olvassa el a szöveget, majd döntse el, hogy a kijelentések igazak vagy hamisak!/Read the text, then decide if the statements are true or false.

 

FESTETICS KASTÉLY

1745-ben Festetics Kristóf gróf kezdte építtetni. Később Festetics György folytatta az átalakítást. 1801-ben elkészült a híres könyvtár Festetics kastélyés 1804-ben a kápolna. Ekkor már kétemeletes, gazdagon díszített kastély volt, amit Festetics Tasziló gróf a XIX. század végén tovább bővíttetett. Az átalakítások során a kastély belső berendezése is megújult. Néhány év múlva állították a parkba a díszes szökőkutat. A ma is használt díszes főkaput 1893-tól használják.

A második világháború után a kastély több intézménynek volt otthona, egyes részei nagyon károsodtak, és a helyreállítás csak a nyolcvanas években fejeződött be. Ma a kastély nagy része múzeumi célokat szolgál. Közel 90.000 kötetes könyvtára, régi magyar fegyverek gyűjteménye és az afrikai trófeagyűjtemény mellett időszakos kiállítások is várják a látogatókat.

A kastély alagsorában működik a Magyar Borok Háza. Erre külön kell jegyet vásárolni, és általában csoportosan lehet látogatni.

Kijelentések:/Statements:

1. 1804-ben elkészült a híres könyvtár.  IGAZ/ HAMIS

2. A főkaput 1893-tól használják.  IGAZ/ HAMIS

3. A helyreállítás a 80-as évek végén fejeződött be.  IGAZ/ HAMIS

4. A kastélyban van könyvtár, magyar fegyver gyűjtemény és amerikai trófeagyűjtemény.  IGAZ/ HAMIS

5. A Magyar Borok Házába nem kell külön jegyet venni.  IGAZ/ HAMIS

Megoldás:/Solution:

1. hamis, 2. igaz, 3. igaz, 4. hamis, 5. hamis

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Home Festetics kastély